19 Mart 2009 Perşembe

BALIK MASASI

Dün, yemeğe misafirimiz vardı. Onlar için balık menüsü hazırladım. Sağolsunlar çok beğendiler, ben de mutlu oldum. Masada, sevdiklerimin tarifleriyle yapılmış bir menü vardı :) Zeren’in Balık Çorbası, Şenkızlardan Aslı’nın Pırasa Köftesi, Lusi’nin Ispanak Yatağında Levreği, Canan’ın Vişne Üzerinde Çikolata Mus’u. Valla Cevizli Ekmeği ben yaptım ama onun tarifi de Söke Un'dan:). Çıtır Yufka İçinde Mevsim Salata ve Kırmızı Fasulye Piyazının da sahibi yok…

VİŞNELİ ÇİKOLATA MUS

Çikolatalı hiçbir şeye hayır diyemeyenler için nefis bir tatlı. Şenkızlardan Canan’da yediğim en favori tatlı. Şimdi bu tarifi yazarken bir yandan da yediğimi itiraf etmeliyim:)
MALZEME
1 kutu donmuş vişne,
1 su bardağı tozşeker,
1,5 çorba kaşığı buğday nişastası,
4 adet yumurta,
2 kare bitter çikolata,
50 gr margarin,
1 çorba kaşığı konyak ,
Bir kaç yaprak nane.

NASIL YAPACAĞIZ?
Donmuş vişneyi bir tencereye boşaltıp şeker ve nişasta ilave ederek kısık ateşte muhallebi gibi pişireceğiz. Kenarlı bir kaba boşaltıp soğutacağız.
Yumurtaların aklarını ayırıp bir kenarda bekleteceğiz. Sarılarını çırptıktan sonra (ben el blenderı ile çırpıyorum) konyağı ilave edeceğiz.
Bitter çikolataları margarin ilave ederek kısık ateşte eriteceğiz. Hızla karıştırarak çırpılmış yumurta sarılarına karıştıracağız.
Diğer yanda yumurta aklarına 1 çimdik tuz ilave ederk mikserle kar haline gelene kadar çırpacağız. Bir tahta kaşıkla, yavaş yavaş çikolataya karıştıracağız (asla mikserle değil, çünkü kar haline getirdiğimiz yumurta akları gevşer). Hazırladığımız musu vişnelerin üzerine döküp üzerini streç filmle kapatıp, buzdolabına kaldıracağız. Servis yapacağımız zaman üzerini nane yapraklarıyla süsleyeceğiz.
NOT: Arzu ederseniz, bütün kap yerine porsiyonlar halinde tek tek de hazırlayabilirsiniz. Bu ölçüden 6 porsiyon yapabilirsiniz ve bu tatlı mutlaka 1 gün önceden yapılmalı, musun donması gerek.

ISPANAK YATAĞINDA LEVREK

Bu lezzetli yemeği Lusi’de yediğimde, kesinlikle ilk misafirime yapmalıyım diye düşündüm. İyi ki de yapmışım, misafirlerimden tam not aldı. Sunumu güzel, lezzeti doyumsuz ve bir o kadar da hafif bir yemek oldu.

MALZEME
6 adet levrek (balıkçınız fileto yapacak, kemikleri ve derisi tamamen temizlenecek)
MARİNE ETMEK İÇİN: 1 çay bardağı zeytinyağ,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
ISPANAK YATAĞI İÇİN: 1 kg ıspanak,
1 adet soğan,
½ kahve fincanı zeytinyağ,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
ÜST SOSU İÇİN: ½ kg karides,
1 adet soğan,
2-3 diş sarımsak,
300 gr mantar,
1 kahve fincanı zeytinyağ,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 küçük kutu krema,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.
NASIL YAPACAĞIZ?
Önce, levrek filetolarını zeytinyağı, tuz ve karabiber karışımıyla marine edip bir kenarda bekleteceğiz.
Diğer yanda ıspanakları yıkayıp ayıklayacağız ve incecik kıyacağız. Bir kuşhanenin içine incecik doğradığımız soğanı, tuzunu da ilave edip sarartacağız. Ispanağı da koyup kısık ateşte pişireceğiz. İndirince karabiberini de karıştırıp bir süzgece dökerek suyunu iyice atmasını sağlayacağız. Fırın kabına ıspanağı yayıp küçük göbekler açacağız. Marine edilmiş levrekleri rulo yapıp ıspanakta açtığımız göbeklere yerleştireceğiz.
1 adet soğanı ve sarımsakları incecik doğrayıp, 1 kahve fincanı zeytinyağında sarartacağız. Haşlanmış karidesi (donmuş kullanırsanız haşlamaya gerek yok) ve ince doğranmış mantarı soğana kattıktan sonra tuzunu ve karabiberini de ilave edeceğiz. Mantar suyunu çekene kadar pişireceğiz. İndirirken 1 kutu kremayı da karıştıracağız.
Pişen mantarlı karidesli sosu, soğuduktan sonra kaşık kaşık, balıkların üzerine paylaştıracağız. En üstüne de rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip, 175 derecedeki fırında 20 dakika pişireceğiz.



ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Yaşasın, enginar mevsimi geldi. Bu aralar bizim Enginarcı Ali Bey sabahları kapımıza dayanıyor ve “Adana’dan bu sabah geldi, lokum gibi enginarım var” diyor. Gel de alma, kulağımızda kalmış bir kere “herkes yılda 40 enginar yemeliymiş” diye. Ben enginarı bol garnitürlü yapardım ama Aslı’cım, enginarın tadını bastırmasın diye garnitürü az kullanıyor ben de bu defa öyle yaptım. Kesinlikle böylesi daha iyi oldu.

MALZEME
6 adet enginar,
1 adet küçük havuç,
1 çay bardağı bezelye,
½ kg arpacık soğan,
½ demet taze soğan,
½ limon suyu,
6 adet kesme şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı un,
6 çorba kaşığı zeytinyağ,
Yeteri kadar su,
8- 10 dal dereotu.

NASIL YAPACAĞIZ?
Enginarları bir kuşhaneye dizeceğiz. Tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız havuçları, bezelyeyi ve arpacık soğanları enginarların göbeklerine koyacağız. Taze soğanı da bütün olarak aralarına yerleştireceğiz (piştikten sonra onları çıkartacağız). Her enginarın ortasına birer tane kesme şeker koyduktan sonra üzerlerine un ve tuzu da serpiştireceğiz. Yine her enginara birer kaşık zeytinyağı koyduktan sonra yan tarafından yavaş yavaş enginarların üst hizasına kadar su koyacağız (enginarın üstüne çıkmasın ama bol suda pişen enginar sapsarı oluyor). Yarım limon suyunu da ilave edip 5 dakika kadar harlı, 20 dakika kadar da (enginarlar iyice yumuşayıncaya kadar) pişireceğiz. Soğuduktan sonra enginarları, üzerindeki malzemelerle servis tabağına alacağız (taze soğanlar ve fazla su tencerede kalsın). Son olarak da üzerlerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyeceğiz.

ÇITIR YUFKADAN SALATA KABI

Salatanızı, alışılmışın dışında sunmak istemez misiniz? Dilerseniz herkese tek tek servis hazırlayabileceğiniz gibi, büyükçe bir tane yapıp, masanın ortasına da koyabilirsiniz. Hazırladığınız çıtır yufka kabın içini dilediğiniz salatayla doldurabilirsiniz. Ben karışık yeşil salata koydum içine
NOT: Salatayı yufkanın içine, masaya getirirken koymalısınız ki, yufka malzemeden yumuşamasın.

NASIL YAPACAĞIZ?

Eğer tek tek yapacaksanız, yufkayı dörde katlayıp, büyükçe bir servis tabağını kalıp olarak kullanıp bıçakla keseceğiz. 20 cm.lik çukur bir kabın dışını zeytinyağıyla iyice yağlayıp, kestiğimiz yufkadan 2 tanesini üst üste kasenin dışına örteceğiz. Diğerlerini de hazırlayıp 180 derecedeki fırında 10- 15 dakika kızarana kadar pişireceğiz. Soğuduktan sonra yavaşça yufkayı kalıptan ayıracağız. İçini dilediğimiz salatayla doldurup servis yapacağız.

NOT: Kasenin dibi düz olmalı ki, çanağımız devrilmeden durabilsin.

Fırın tepsisine yağlı kağıt sererseniz, yufka tepsiye yapışmaz.


KIRMIZI FASULYE PİYAZI

Yapması kolay, sunumu keyifli, lezzeti yerinde bir salata. Masanıza rengarenk duruşuyla bir şıklık katacağı kesin:)

MALZEME
1 kutu Meksika Fasulyesi Konservesi,
1 Kutu Mısır konservesi,
½ demet taze soğan,
15- 20 dal maydanoz,
15- 20 dal dereotu,
½ kahve fincanı sirke,
1 kahve fincanı zeytinyağ,
1 çay kaşığı tuz.

NASIL YAPACAĞIZ?
Fasulye ve mısırı tel süzgece döküp iyice yıkayarak karıştırma kabına boşaltacağız. Diğer yanda taze soğanları ayıklayıp incecik kıyacağız. Ayıklanmış maydanoz ve dereotunu da incecik doğrayacağız. Tuzu, sirke ve zeytinyağını da ilave edip, salatamızı iyice karıştırarak servis tabağına alacağız.

BALIK ÇORBASI

Zeren’im, kızlar balık yemedikleri zaman çorbasını yapıyor. Onlar da “yemem” dedikleri balığı çorbayla hem de bol sebzeyle afiyetle içiyorlar. Biraz el oyalıyor ama içerken “değmiş valla” dedirtiyor. Ben de “Ispanak Yatağında Levrek” yapmaya karar verdiğimde, fileto levreklerden arta kalan zincir kemikleri ve kafalara ilaveten 1 adet daha levrek alıp çorba yapmayı uygun gördüm.

MALZEME
1 adet levrek ya da beyaz etli başka bir balık,
2-3 adet defne yaprağı,
2 adet soğan,
8- 10 adet tane karabiber,
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 adet kabak,
1 adet havuç,
1 adet kereviz,
1 su bardağı ince doğranmış mantar,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı un.

NASIL YAPACAĞIZ?
Balığı yıkayıp derin bir tencereye koyduktan sonra, defne yapraklarını, tane karabiberleri ve dörde bölünmüş 1 adet soğanı da ilave edip üzerini örtecek kadar su koyup kapağı aralık olarak 15- 20 dakika kadar pişireceğiz (arada, üzerinde oluşan köpükleri alacağız).
Diğer yanda havucu, patatesi, kerevizi ve kabağı tavla zarı büyüklüğünde doğrayacağız (mümkünse ayrı tabaklarda bekletin, çünkü pişme sırasıyla koyacağız). Mantarı ince dilimleyeceğiz.
Balık pişince süzgece alıp, suyunu ayıracağız. Balığı kılçık ve derilerinden ayıklayıp irice didikleyeceğiz.
Pişirme tenceresine 1 adet soğanı incecik kıyıp tereyağında tuz ilavesiyle sarartacağız. Süzdüğümüz balık suyunu üzerine koyduktan sonra kaynamaya başlayınca sırasıyla önce havuçları, 7- 8 dakika sonra patatesi, 5 dakika sonra kerevizi, 5 dakika sonra mantarı, 5 dakika sonra da kabağı ilave edeceğiz.
Diğer yanda 2 bardak sütle, un ve yumurtayı çırpıp kaynamakta olan çorbaya ilave edeceğiz. Karıştırarak 5 dakika daha kaynatıp balıkları da çorbaya katacağız.
NOT: Arzu ederseniz, indirdikten sonra 5- 6 dal ince kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.



3 Mart 2009 Salı

TERBİYELİ KÖFTE

Çocukların, küçükken en sevdiği yemekti, gerçi hala bu yemeği yerlerken “mmmmmhhhhhhh” seslerini duymak mümkün. Mayhoş lezzetiyle ister yemek, isterseniz çorba niyetine koyun sofraya. Herkesin beğeneceğine de emin olun. Bugün, eşimin isteği üzerine yaptım, özlemişim ben de:)

MALZEME
300 gr kıyma,
1 orta boy soğan,
1 çay bardağı köftelik bulgur,
1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tuzot,
1 çay kaşığı karabiber,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 su bardağı un,
1 yumurta,
1 limon,
3 su bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Derin bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, bulguru, tuzu ve karabiberi koyup iyice yoğuracağız.
Diğer yanda, derin bir tencereye suyu koyup kaynatacağız. Kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı tuzot ilave edeceğiz.
Hazırladığımız kıymalı harçtan irice fındık büyüklüğünde misket köfteler yapıp, düz bir servis tabağına yaydığımız unun içinde yuvarlayacağız. Una bulanmış köfteleri, kaynamakta olan suyun içine atacağız. Kısık ateşte 20 dakika pişireceğiz.
1 limonun suyunu sıkıp, içine 1 yumurta kırarak çırpacağız. Pişmiş köftelerin suyundan da ilave edip, terbiyeyi ılıttıktan sonra tencereye boşaltıp karıştıracağız. 5- 6 dakika daha kaynatıp, ocağı söndüreceğiz.
NOT: Yemeği pişirirken tencerenin kapağını biraz aralık bırakırsanız, yemeğiniz kaynarken taşıp ocağınızı kirletmeyecektir :)

ETLİ LAHANA SARMASI

Kış günlerinin en sevilen yemeklerinden biri, özellikle Şenay Gelinimizin “lahana sarması” derken ağzı sulanır nedense. Hele biraz da acılı olursa, ne kadar lezzetli olur değil mi?

MALZEME
1 orta boy gevşekçe lahana,
½ kg yağlı koyun kıyması,
1 su bardağı pirinç,
1 adet irice soğan,
1 tatlı kaşığı acı biber salçası (isteğe göre),
½ demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 su bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Lahana yapraklarını kopartmamaya gayret ederek ayıracağız. Tuzlu suda (sadece 5 dakika) büyükçe bir servis kaşığıyla alt-üst ederek haşlayacağız. Soğuk sudan geçirip bir kenarda bekleteceğiz.
Diğer yanda, yağlı kıymaya, yıkanmış pirinç, ince doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, salça, tuz ve karabiberi ilave edip iyice yoğuracağız. (Kıyma yağlı olduğu için, ayrıca yağ ilave etmeye gerek yok).
Haşlanmış lahana yaprağından bir tanesini kesme tahtasına yayıp, 3 parmak genişliğinde şeritler keseceğiz. Kestiğimiz şeridin baş tarafına, kıymalı harcımızdan 1 tatlı kaşığı kadar koyup KENARINI KAPATMADAN 3-4 defa saracağız ve keskin bir bıçakla keseceğiz. Sardığımız lahanayı tencereye koyduktan sonra, elimizde kalan lahana şeridine de aynı işlemi uygulayacağız. Sardığımız lahanaları birbirine iyice değecek kadar sık sık tencereye yerleştireceğiz. Böylelikle, sarmaların içlerinin boşalmasını önlemiş oluyoruz. ( Sarmaların kenarlarını kapatmıyoruz ki, çok kalın olmasınlar).
Sarma işlemi bittikten sonra, sarmaların üzerine sıkıca bir tabak yerleştirip, 1 bardak sıcak su ilave edip, kısık ateşte 15- 20 dakika pişiriyoruz.
NOT: arzu ederseniz, diğer yanda 2 diş sarımsak dövüp, sıkılmış 1 adet limon suyuyla karıştırıp bir sos hazırlayabilir. Servis sırasında sarmaların üzerine gezdirebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI KABAK KALYESİ

Yasemin’in en sevdiği, rahmetli babamın “en midevi yemek” diye övgüyle söz ettiği zeytinyağlı kabak kalyesi. Gerçekten de mideyi yormayan, hazmı kolay, her mevsim keyifle yediğimiz bu hafif yemeği paylaşmak istedim sizlerle.

MALZEME
3 adet orta boy sakız kabağı,
1 adet irice soğan,
2 adet çarliston biber (acı sevenler sivri biber de kullanabilir),
2 adet olgunca domates,
10- 12 dal maydanoz,
10- 12 dal dereotu,
10- 12 dal taze nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 adet kesme şeker,
1 kahve fincanı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 çay bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Kabakları yıkayıp soyduktan sonra boyuna dörde bölüp, kuşbaşı doğrayacağız. Yemeklik doğradığımız soğanı, ince kıydığımız biberi, kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesi kabakların üzerine çiğden ilave edeceğiz. Yıkanmış pirinci üzerine serpiştirdikten sonra tuzunu, şekerini, zeytinyağını ve suyunu da ilave edip 10 dakika kadar harlı, 10 dakika kadar da kısık ateşte pişireceğiz. İndireceğimize yakın incecik kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu da ilave edip bir kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakacağız. Daha sonra servis tabağına alacağız.
NOT: Zeytinyağlı yemekler, kesinlikle piştiği tencerede, kapağı kapalı olarak soğutulmalıdır.