Taze yaprak marketlerde, Pazar tezgahlarında yerini aldı. Ama “acaba nasıldır?” diye cesaret edip alamıyordum, hani güzel değilse emeğime yazık düşüncesiyle. Geçtiğimiz hafta Denizli’ye gittiğimde, yemek yediğimiz kır lokantasında bir asma altına oturmuştuk. Hemen yapraklarla ilgilendim, çünkü kenarları fazla oyuk olmayan, baktığımda arkasından güneşi görebildiğim kadar tülbent misali incecik yapraklar. Çekirdeksiz üzüm asmasıymış. Restoran sahibine “biraz toplayabilir miyim?” dediğimde, “aman hepsini toplayın, nasılsa yeni sürüyor” demez mi? :) Biraz da abartarak, bütün uç yaprakları topladım ve gelir gelmez de büyükleri zeytinyağlı, küçükleri etli sarma için ayırıp derin dondurucuya koydum. (Çıkarttığımda, çözdürmeden hemen sıcak suya bastırarak yumuşatıp sarmayı yapıyorum.)
MALZEME
200 gr taze asma yaprağı,
3 adet irice soğan,
2 çorba kaşığı çam fıstığı,
2 çorba kaşığı kuş üzümü,
1 su bardağı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
4 adet kesme şeker,
2 su bardağı pirinç,
1 kahve fincanı su,
½ çay kaşığı karabiber,
½ çay kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığı kuru nane,
10- 12 adet papaz eriği,
1 adet limon.
NASIL YAPACAĞIZ?
Yaprakları yıkadıktan sonra üzerine kaynar su dökerek 10 dakika bekletip soğuk suyla yıkayıp süzeceğiz.
Soğanları incecik doğrayıp, 1 kahve fincanı su ve tuz koyarak, suyunu çekinceye kadar pişireceğiz (bu şekilde pişen soğan, sonradan midede kaynama ve ekşime yapmıyor). Şeker, ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü ve fıstığı da ilave ettikten sonra zeytinyağını koyarak yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak kavuracağız. Yıkanmış pirinçle birlikte 1 kahve fincanı suyu da koyduktan sonra kısık ateşte 5 dakika bekletip biraz demlenmeye bırakacağız (eğer pilav gibi pişirirsek, sarma yaptıktan sonraki pişirme sürecinde lapa gibi oluyor). Demlenen harcımıza karabiber, tarçın ve naneyi de eleyerek katarak karıştıracağız ve 5 dakika daha bekleteceğiz.
Daha sonra yumuşatılıp soğutulan yaprakların içine 1 tatlı kaşığı harcımızı koyup saracağız ve kuşhane tipi bir tencereye dizeceğiz. Sarma işlemi bittikten sonra, kabuklarıyla birlikte ince dilimlediğimiz yarım limonu üzerine dizeceğiz. 10- 12 adet papaz eriği de üzerine serpiştirip düz bir tabak kapatacağız ve 1 su bardağı ılık su dökerek kısık ateşte 15- 20 dakika pişirteceğiz. Soğuduktan sonra servis tabağına alırken üzerindeki erik ve limonları atacağız. Kalan yarım limonu tekrar incecik dilimleyip üzerini süsleyeceğiz.
Not: Bu mevsimde sarmanıza erik koymanızı şiddetle öneriyorum, inanılmaz hoş bir mayhoşluk ve lezzet katıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder