8 Mayıs 2009 Cuma

ENGİNARLI TAZE İÇ BAKLA FAVASI

Arpacık soğanlı, havuçlu, bezelyeli derken çok şükür taze bakla içi de çıktı da, enginarı bu kez de favalı yaptım. Enginar ve favanın dayanılmaz birlikteliğiyle bu akşam soframızda baş köşeye oturacak. Sevenler için, bu bahar yemeğini şiddetle tavsiye ediyorum.

MALZEME
4 adet enginar,
4 adet kesme şeker,
250 gr arpacık soğanı,
1 silme tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı limon suyu,
4 yemek kaşığı zeytinyağ,
1 çay kaşığı un,
Su.
FAVA
½ kg taze iç bakla,
1 adet irice soğan,
1 çay bardağı zeytinyağ,
½ demet dereotu,
1 yemek kaşığı toz şeker,
1 silme tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı limon suyu,
1,5 su bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Öncelikle baklaların iç kabuklarını ayıklayacağız. Tencereye koyduktan sonra 1 adet irice soğanı ayıklayıp iri iri doğrayacağız. ½ demet dereotunun yarısını incecik kıyacağız. 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı , limon suyu ve 1,5 su bardağı suyu da ilave edip önce harlı sonra çok kısık ateşte, arada bir karıştırarak suyunu iyice çekinceye kadar pişireceğiz. Pişen baklayı blenderdan geçirip püre yapacağız.
Diğer yanda, fava pişerken enginarları kuşhane tipi bir tencereye dizip göbeklerini arpacık soğanı ile dolduracağız. Her birinin ortasına birer kesme şeker, birer yemek kaşığı zeytinyağ koyup, tuzu ve unu serpeceğiz. Limon suyunu da gezdirip, enginarların üzerini örtmeyecek kadar ama bolca su koyup önce harlı sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişireceğiz.
Servis tabağına koyarken, soğanları enginarların üzerinden alacağız, daha sonra hazırladığımız favayı enginarların üzerine kaşıkla yerleştireceğiz. Arpacık soğanları etrafına dizip, kalan dereotunu favanın üzerine kıyacağız.

Hiç yorum yok: