30 Mayıs 2009 Cumartesi

KARNIYARIK

Bu aralar halkoyunları çalışmaları, arka arkaya üç gösteri derken mutfağımı hayli ihmal ettim sanırım. Kah dışarıda balık yiyerek, kah evde kolay yemeklerle geçiştirdik geçtiğimiz haftaları. Bu arada sık sık karnıyarık düşledim nedense, patlıcandan yapılmış tüm yemekleri severim ama, karnıyarık dendi mi, şöyle bir dururum. Onun yeri bende farklıdır nedense, hele yanında domatesli pilav ve ayran da olursa, değmeyin keyfime:)

MALZEME
4 adet uzunca patlıcan,
250 gr kıyma,
1 adet irice soğan,
2 adet çarliston biber,
2 adet olgun domates,
10- 12 dal maydanoz,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 su bardağı sıvıyağ,
½ kahve fincanı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Patlıcanları yıkayıp ortadan ikiye böleceğiz. Başında ve sonunda birer parmak kalacak şekilde kabuklarını soyacağız (ben patlıcanların uzunundan seçiyorum ki, ikiye bölünce en az 15 cm.lik porsiyonlar elde edebileyim). Kızdırılmış sıvıyağda her tarafı pembeleşinceye kadar kızartıp, kağıt havluya çıkaracağız. Patlıcanlar süzülürken, kıymanın içine soğanı ve çarliston biberi incecik doğrayıp (yağ koymadan, çünkü kızarmış patlıcanın yağı, süzülmüş olsa bile yeterli oluyor) kavuracağız. Tuzunu ilave ettikten sonra küp küp doğranmış domatesi ve ince kıyılmış maydanozu da karıştırıp (suyunu çektirmeden) ocağı söndüreceğiz. Yağı süzülmüş patlıcanları bir kuşhaneye ya da fırın kabına dizerek, bıçak yardımıyla karınlarını yaracağız ve tatlı kaşığıyla kıymalı harcın hepsini patlıcanların içine paylaştıracağız. Üzerlerine ince dilimlenmiş birer domates koyduktan sonra, ½ fincan su ilave ederek 200 dereceye ayarladığımız fırında 20- 25 dakika tutacağız.
Not: Fırına koymak istemezseniz, yine aynı miktarda su ilave ederek çok kısık ateşte 20 dakika kadar pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: