3 Ağustos 2009 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ

Yasemin bir bebek bekliyor ve canı bugün mercimek köftesi çekmiş. Yıllar önce annemin kabul günü için yapardım. O günler mazide kaldığından beri hiç yapmamıştım. Ama kızlar istedi ya, akan sular durur hele hele aramızda bir de hamile varken :) Öğle yemeği için başka bir şey istemediler, yanına ayran da koyarak öğün yaptık. Madem canları istedi, doyasıya yesinler diye ben de fazla ısrar etmedim başka yemek yemeleri için.

MALZEME
2 su bardağı kırmızı mercimek,
5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 su bardağı ince bulgur,
2 adet irice soğan,
100 gr tereyağ,
1 çay kaşığı tuz,
½ kutu domates püresi veya 2 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı acı biber salçası,
1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber,
1 çay kaşığı karabiber,
½ limon suyu,
½ demet maydanoz,
1 demet taze soğan,
1 adet kıvırcık salata.

NASIL YAPACAĞIZ?
Kırmızı mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra 5 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilavesiyle önce harlı (kapağı açık olarak) ateşte, (kaynadıktan sonra ocağı kısıp kapağı yarım kapatabilirsiniz), mercimek suyunu çekip lapa gibi oluncaya kadar pişireceğiz. Boza kıvamına geldiğinde, 1 su bardağı ince bulguru ilave ederek kapağını sıkıca kapatıp, ocağımızı söndüreceğiz. Bulgur suyunu çekip, mercimeğe karışıncaya kadar yaklaşık 15 dakika bekleteceğiz.
Diğer tarafta 2 adet soğanı incecik doğrayıp (ya da rondoda çekerek) kavurma kabına alacağız. Tereyağını ve 1 çay kaşığı tuz ilave ederek orta ateşte soğanlar karamelize olana kadar yakmadan karıştırarak kavuracağız. Domates ve biber salçasını da katıp iyice karıştıracağız.
Maydanoz ve taze soğanı ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik kıyarak bir kenarda bekleteceğiz.
Kıvırcık salata yapraklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu süzeceğiz ve servis tabağına dizeceğiz.
Bu arada kıvamını tutan mercimekli bulgur karışımına yarım limon suyu koyarak karıştırdıktan sonra (şayet biraz cıvık olmuşsa biraz daha bekleyebilirsiniz, çünkü durdukça kıvamı koyulaşır) kavrulmuş salçalı soğanı da katıp iyice karıştıracağız. Daha sonra kıyılmış maydanozlu taze soğan karışımını (süslemek için bir tutamını ayırarak) ilave edeceğiz, karıştırmaya devam ederken kırmızı pul biber ve karabiberi koyacağız. Karıştırarak bütünleştirdiğimiz harcımızdan (ellerimizi zaman zaman ıslatarak) cevizden az büyük parçalar alarak uzun köfteler yaparak, önceden kıvırcık salata yaprakları döşediğimiz servis tabağına dizeceğiz. Ayırdığımız maydanozlu taze soğan harcını da üzerine serpiştirerek süsleme işini tamamlayacağız.
NOT: Mercimekli köfteyi ılık servis ederek yemenizi öneririm.

Hiç yorum yok: