28 Ağustos 2009 Cuma

GÜLLAÇ

Ramazan dendiğinde herkesin aklına gelen ilk tatlı mutlaka güllaçtır ve de ne hikmetse ramazan dışında pek rağbet görmez. Oysa, mideyi yormayan, hazmı kolay ve de sunuşu zarif bir tatlıdır. Çoğu kimse, hoşlandığı için, gülsuyu kullanır ama ben güllacın kendine has tadını bozmamak adına sadece ve sadece cevizlisini seviyorum. Rahmetli anneannem, güllaç yapraklarını sütle yumuşatıp cevizli dolma sarardı, hatta güllaç paketinden çıkan 1 adet Çingene pembesi yaprağı da illaki tepsinin en ortasına koyardı:) Ramazanda güllacı her gün yapmayı tercih ettiğimden, buraya da 4 yaprakla tarifini koyacağım.

MALZEME
4 yaprak güllaç,
1 litre süt,
1 su bardağı tozşeker,
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi.

NASIL YAPACAĞIZ?
Süte 1 bardak tozşeker ilave ederek, şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtacağız (kaynatmamaya özen gösteriyorum, çünkü kaynama noktasındaki süt güllaç yapraklarını hamur yapıyor). Servis için 2 parmak kenarlı bir kap seçeceğiz, içine şekerli sütten 1-2 kepçe koyduktan sonra yavaş yavaş bir güllaç yaprağını ıslatarak kabın dibine yayacağız, üzerine tekrar süt gezdireceğiz. İkinci yaprak güllacı da yaydıktan sonra (zorlanırsanız, yaprağı kırarak da koyabilirsiniz). Üzerine irice dövdüğümüz cevizin yarısını serpiştirdikten sonra yine 2-3 kepçe süt gezdireceğiz. Tekrar bir yaprak güllaç ve ceviz içi koyduktan ve sütünü gezdirdikten sonra son kalan güllaç yaprağını da üzerine koyup, kalan sütü üzerine gezdireceğiz. Üzerini de arzuya göre, iç badem, kiraz şekerlemesi, ceviz içi ya da nasıl arzu ediyorsak süsleyerek soğumaya bırakıyoruz.

Hiç yorum yok: