28 Haziran 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Zeytinyağlı biber dolması, yaz günlerinin en sevdiğim tatlarından biridir. Aslında onu pek yemekten saymak mümkün değil, dolabı açtığımda onunla göz göze geldiğimde tuhaf bir çekim gücü olan dolmadan hoooop bir tane tabağa alıp, ara öğün ya da çerez niyetine yerim bir tane. Serin serin ve baharatlı lezzetine asla karşı koyamıyorum nedense. Günün her saatinde yenebilir biber dolması bana göre. Hafta sonlarının olmazsa olmazı zeytinyağlı biber dolması, yanına çabucak yapılıveren köfte, tavuk veya et gibi yemekle, bir de salatayla şık ve besleyici bir sofraya dönüşüverir kanımca.

MALZEME
12 adet dolmalık biber,
5 adet orta boy soğan,
1 yemek kaşığı kuşüzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
2 adet irice domates,
2 su bardağı pirinç,
1 su bardağı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 adet kesme şeker,
1 çay kaşığı karabiber,
½ çay kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığı kuru nane.

NASIL YAPACAĞIZ?
Soğanları incecik kıyıp tencereye koyduktan sonra ½ kahve fincanı su ve tuz ilave ederek, suyunu çekinceye kadar pişireceğiz (soğanı yağda kavurmuyorum, midede yanma yapmasın diye). Başka bir tencereye zeytinyağını koyup, fıstığı pembeleşinceye kadar kavurup, ayıklanıp yıkanmış kuşüzümünü ve şekeri ilave edeceğiz. Pişmiş soğanı da karıştırdıktan sonra minik doğranmış domatesini ve yıkadığımız pirinci ilave edeceğiz (domateslerin kabuklarını kalınca soymak suretiyle, dolmalarımızın kapaklarını hazırlayacağız). Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alacağız, karabiber, tarçın ve naneyi karıştırıp 5- 10 dakika kadar kapağını kapatarak dinlenmeye bırakacağız.
Bu arada biberlerin tohumlarını çıkartarak yıkayacağız. Dinlenmiş harcımızla biberleri fazla basa basa olmadan dolduracağız (pirinçler piştiğinde biberlerden taşmamalı). Üzerlerine domates kapakları kapattıktan sonra tencereye tek sıra halinde dizip, 1 çay bardağı su ilave ederek oldukça kısık ateşte, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişireceğiz. Soğuduktan sonra servis tabağına alacağız.

Hiç yorum yok: