19 Mart 2009 Perşembe

BALIK ÇORBASI

Zeren’im, kızlar balık yemedikleri zaman çorbasını yapıyor. Onlar da “yemem” dedikleri balığı çorbayla hem de bol sebzeyle afiyetle içiyorlar. Biraz el oyalıyor ama içerken “değmiş valla” dedirtiyor. Ben de “Ispanak Yatağında Levrek” yapmaya karar verdiğimde, fileto levreklerden arta kalan zincir kemikleri ve kafalara ilaveten 1 adet daha levrek alıp çorba yapmayı uygun gördüm.

MALZEME
1 adet levrek ya da beyaz etli başka bir balık,
2-3 adet defne yaprağı,
2 adet soğan,
8- 10 adet tane karabiber,
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 adet kabak,
1 adet havuç,
1 adet kereviz,
1 su bardağı ince doğranmış mantar,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı un.

NASIL YAPACAĞIZ?
Balığı yıkayıp derin bir tencereye koyduktan sonra, defne yapraklarını, tane karabiberleri ve dörde bölünmüş 1 adet soğanı da ilave edip üzerini örtecek kadar su koyup kapağı aralık olarak 15- 20 dakika kadar pişireceğiz (arada, üzerinde oluşan köpükleri alacağız).
Diğer yanda havucu, patatesi, kerevizi ve kabağı tavla zarı büyüklüğünde doğrayacağız (mümkünse ayrı tabaklarda bekletin, çünkü pişme sırasıyla koyacağız). Mantarı ince dilimleyeceğiz.
Balık pişince süzgece alıp, suyunu ayıracağız. Balığı kılçık ve derilerinden ayıklayıp irice didikleyeceğiz.
Pişirme tenceresine 1 adet soğanı incecik kıyıp tereyağında tuz ilavesiyle sarartacağız. Süzdüğümüz balık suyunu üzerine koyduktan sonra kaynamaya başlayınca sırasıyla önce havuçları, 7- 8 dakika sonra patatesi, 5 dakika sonra kerevizi, 5 dakika sonra mantarı, 5 dakika sonra da kabağı ilave edeceğiz.
Diğer yanda 2 bardak sütle, un ve yumurtayı çırpıp kaynamakta olan çorbaya ilave edeceğiz. Karıştırarak 5 dakika daha kaynatıp balıkları da çorbaya katacağız.
NOT: Arzu ederseniz, indirdikten sonra 5- 6 dal ince kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.



Hiç yorum yok: