19 Mart 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Yaşasın, enginar mevsimi geldi. Bu aralar bizim Enginarcı Ali Bey sabahları kapımıza dayanıyor ve “Adana’dan bu sabah geldi, lokum gibi enginarım var” diyor. Gel de alma, kulağımızda kalmış bir kere “herkes yılda 40 enginar yemeliymiş” diye. Ben enginarı bol garnitürlü yapardım ama Aslı’cım, enginarın tadını bastırmasın diye garnitürü az kullanıyor ben de bu defa öyle yaptım. Kesinlikle böylesi daha iyi oldu.

MALZEME
6 adet enginar,
1 adet küçük havuç,
1 çay bardağı bezelye,
½ kg arpacık soğan,
½ demet taze soğan,
½ limon suyu,
6 adet kesme şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı un,
6 çorba kaşığı zeytinyağ,
Yeteri kadar su,
8- 10 dal dereotu.

NASIL YAPACAĞIZ?
Enginarları bir kuşhaneye dizeceğiz. Tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız havuçları, bezelyeyi ve arpacık soğanları enginarların göbeklerine koyacağız. Taze soğanı da bütün olarak aralarına yerleştireceğiz (piştikten sonra onları çıkartacağız). Her enginarın ortasına birer tane kesme şeker koyduktan sonra üzerlerine un ve tuzu da serpiştireceğiz. Yine her enginara birer kaşık zeytinyağı koyduktan sonra yan tarafından yavaş yavaş enginarların üst hizasına kadar su koyacağız (enginarın üstüne çıkmasın ama bol suda pişen enginar sapsarı oluyor). Yarım limon suyunu da ilave edip 5 dakika kadar harlı, 20 dakika kadar da (enginarlar iyice yumuşayıncaya kadar) pişireceğiz. Soğuduktan sonra enginarları, üzerindeki malzemelerle servis tabağına alacağız (taze soğanlar ve fazla su tencerede kalsın). Son olarak da üzerlerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyeceğiz.

Hiç yorum yok: