3 Mart 2009 Salı

ETLİ LAHANA SARMASI

Kış günlerinin en sevilen yemeklerinden biri, özellikle Şenay Gelinimizin “lahana sarması” derken ağzı sulanır nedense. Hele biraz da acılı olursa, ne kadar lezzetli olur değil mi?

MALZEME
1 orta boy gevşekçe lahana,
½ kg yağlı koyun kıyması,
1 su bardağı pirinç,
1 adet irice soğan,
1 tatlı kaşığı acı biber salçası (isteğe göre),
½ demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
1 su bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Lahana yapraklarını kopartmamaya gayret ederek ayıracağız. Tuzlu suda (sadece 5 dakika) büyükçe bir servis kaşığıyla alt-üst ederek haşlayacağız. Soğuk sudan geçirip bir kenarda bekleteceğiz.
Diğer yanda, yağlı kıymaya, yıkanmış pirinç, ince doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, salça, tuz ve karabiberi ilave edip iyice yoğuracağız. (Kıyma yağlı olduğu için, ayrıca yağ ilave etmeye gerek yok).
Haşlanmış lahana yaprağından bir tanesini kesme tahtasına yayıp, 3 parmak genişliğinde şeritler keseceğiz. Kestiğimiz şeridin baş tarafına, kıymalı harcımızdan 1 tatlı kaşığı kadar koyup KENARINI KAPATMADAN 3-4 defa saracağız ve keskin bir bıçakla keseceğiz. Sardığımız lahanayı tencereye koyduktan sonra, elimizde kalan lahana şeridine de aynı işlemi uygulayacağız. Sardığımız lahanaları birbirine iyice değecek kadar sık sık tencereye yerleştireceğiz. Böylelikle, sarmaların içlerinin boşalmasını önlemiş oluyoruz. ( Sarmaların kenarlarını kapatmıyoruz ki, çok kalın olmasınlar).
Sarma işlemi bittikten sonra, sarmaların üzerine sıkıca bir tabak yerleştirip, 1 bardak sıcak su ilave edip, kısık ateşte 15- 20 dakika pişiriyoruz.
NOT: arzu ederseniz, diğer yanda 2 diş sarımsak dövüp, sıkılmış 1 adet limon suyuyla karıştırıp bir sos hazırlayabilir. Servis sırasında sarmaların üzerine gezdirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: