3 Mart 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI KABAK KALYESİ

Yasemin’in en sevdiği, rahmetli babamın “en midevi yemek” diye övgüyle söz ettiği zeytinyağlı kabak kalyesi. Gerçekten de mideyi yormayan, hazmı kolay, her mevsim keyifle yediğimiz bu hafif yemeği paylaşmak istedim sizlerle.

MALZEME
3 adet orta boy sakız kabağı,
1 adet irice soğan,
2 adet çarliston biber (acı sevenler sivri biber de kullanabilir),
2 adet olgunca domates,
10- 12 dal maydanoz,
10- 12 dal dereotu,
10- 12 dal taze nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 adet kesme şeker,
1 kahve fincanı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 çay bardağı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Kabakları yıkayıp soyduktan sonra boyuna dörde bölüp, kuşbaşı doğrayacağız. Yemeklik doğradığımız soğanı, ince kıydığımız biberi, kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesi kabakların üzerine çiğden ilave edeceğiz. Yıkanmış pirinci üzerine serpiştirdikten sonra tuzunu, şekerini, zeytinyağını ve suyunu da ilave edip 10 dakika kadar harlı, 10 dakika kadar da kısık ateşte pişireceğiz. İndireceğimize yakın incecik kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu da ilave edip bir kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakacağız. Daha sonra servis tabağına alacağız.
NOT: Zeytinyağlı yemekler, kesinlikle piştiği tencerede, kapağı kapalı olarak soğutulmalıdır.

Hiç yorum yok: