29 Kasım 2009 Pazar

SÜTLÜ TELKADAYIF


Çocukluğumda annem tel kadayıf yapmak istediğinde babamla kadayıfçıya giderdik. Annem de uzun saçlarımı genellikle atkuyruğu şeklinde bağlardı, babam kadayıfçıya atkuyruğumdan bir tutam tutarak “kızımın saçları gibi kadayıf istiyoruz” derdi. Sokağımızdaki kadayıfçı, elindeki delikli kaptan, saçın üzerine incecik hamuru döküp pişirir, taze taze satardı. “Aaaaaah nerde o kadayıflar?” diyesim geliyor bu tatlıyı yaparken :). Geçen gün kızlarla bizim gelin toplanıp geldiler, kız kıza akşam yemeği yemek için. Çoluk çocuk toplanmak, yemek yedikten sonra sofrayı toplamadan uzun uzun sohbet hepimizin çok hoşuna gidiyor (tabi bücürlerin fırsat verdiğince). Bu sohbeti daha tatlı hale getirmek için bir de tatlı yapayım dedim, bakındım ne yapabilirim diye, derin dondurucudaki kadayıf geldi aklıma, hemen çıkartıp hazırladım. Uzun zamandır da yapmamıştım, hepimizin hoşuna gitti.

MALZEME
300 gr telkadayıf,
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi,
75 gr tereyağ,
4 su bardağı süt,
2,5 su bardağı tozşeker.

NASIL YAPACAĞIZ?
Öncelikle sütün içine tozşekeri katarak kaynatıp soğutacağız (eğer sütlü yapmak istemiyorsanız aynı miktarda suyla tozşekeri içine yarım limonu bütün olarak koyarak kaynatabilirsiniz, sonra da limonu içinden çıkartınız). Diğer yanda,telkadayıfı genişçe bir kabın içine didikledikten sonra, erimiş tereyağını da üzerine döküp iyice karıştıracağız. Yağlanmış fırın kabına yarısını bastırarak döşedikten sonra dövülmüş ceviz içini serpiştireceğiz. Kalan kadayıfı da üzerine döşeyip 180 derecedeki fırında 30 dakika kadar (altı üstü kızarıncaya kadar) pişireceğiz (yakmamaya dikkat ederek). Fırından çıkarttığımız sıcak kadayıfa, soğutulmuş şerbeti dökeceğiz.

Hiç yorum yok: