29 Kasım 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Kışın, zeytinyağlı yemek pek tercih edilmez ama zaman zaman da insanın canı şöyle mayhoşça, serin bir yemek istiyor. İşte o zaman pırasa imdadıma yetişiyor. Pırasayı pişirirken önceden ½ limon suyu ilave ederdim ama Beypazarı’na gittiğimden bu yana, limon konulacak tüm yemeklere oradan aldığım yaban eriği pestili koyar oldum. Çok hoş bir lezzet katıyor yemeklere, ama bulamazsanız elbette ki, eski dost limona müracaat yine :) bir de pırasanın kendisi zaten soğan diyenlere kulak asmayın, mutlaka soğan da kullanın derim.

MALZEME
1 kg pırasa,
2 adet irice havuç,
1 adet orta boy soğan,
1 kahve fincanı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağı,
½ limon suyu,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker (ya da 3 adet kesme şeker),
1 bardak su.


NASIL YAPACAĞIZ?
Pırasaların dış kabuklarını aldıktan sonra, 2 parmak genişliğinde doğrayacağız. Havuçları da soyduktan sonra, ½ parmak genişliğinde halkalar şeklinde doğrayacağız. Soğanı da yemeklik doğrayarak pırasayla hepsini harmanlayacağız. Üzerine pirinci, tuzu, şekeri, limon suyunu, zeytinyağını ve suyunu da ilave edip kısık ateşte özellikle havuçlar yumuşayıncaya ve suyunu çekip yağına kalıncaya kadar pişireceğiz.

Hiç yorum yok: