25 Eylül 2009 Cuma

İMAMBAYILDI


Patlıcan kadar pişirme çeşidi çok başka sebze var mı acaba? Aslında, kendi başına hiçbir lezzeti olmamasına rağmen, içine katılan çeşnilerle değişik tatlar yakalamak mümkün. İmambayıldı da bunlardan biri, ama illaki kızartarak yapıldığında seviyorum. Eşimin dediği gibi, daha zararlı ya :) Ama daha önce de belirttiğim gibi, doymaktan ziyade, damak tadı için yemek yiyenler grubunun bir üyesi olarak, sağlıklı olsun diye, lezzeti yerinde olmayan yemekler pek bana göre değil :) Hatta, eşimin tüm ısrarlarına rağmen, vitamini içinde kalsın diye, az pişmiş yemeği bile beceremiyorum. Suyunu çekmiş, pişkince yemekleri seviyorum. Yine onun dediğine göre, benim imamlar da gerçekten bayılıyor :)

MALZEME
4 adet ikiye bölünebilecek uzunlukta patlıcan,
4 adet orta boy soğan,
2 adet çarliston biber,
2 adet olgun domates,
8 diş sarımsak,
½ demet maydanoz,
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
4 adet kesme şeker,
½ çay kaşığı karabiber,
Kızartmak için sıvıyağ.

NASIL YAPACAĞIZ?
Patlıcanları yıkayıp, saplarını kestikten sonra ortadan ikiye böleceğiz. Elimizdeki 8 parça patlıcanı diplerinde 1-2 cm kabuk kalacak şekilde tümünü soyacağız. Kızgın yağda kızartıp, kağıt havlu üzerinde, yağını bırakması için bekleteceğiz. Diğer yanda piyaz şeklinde doğradığımız soğanları 1 kahve fincanı suda, suyunu çekinceye kadar pişireceğiz (böylece soğan direk yağda kavrulmadığı için mide yakmayacaktır). Pişmiş soğana ince doğranmış sarımsaklarla birlikte yine ince doğranmış biberleri katacağız. Tuzunu, şekerini ve zeytinyağını da ilave edip, 5 dakika kadar karıştırarak kavuracağız. Küp şeklinde doğranmış domateslerle birlikte ince kıyılmış maydanozu da karıştırıp karabiberi ilave edeceğiz. Yağı süzülmüş patlıcanları kuşhaneye dizip karınlarını bıçakla yaracağız. Açtığımız yere soğanlı harcımızı dolduracağız. Tüm harç bittikten sonra, üzerlerine birer dilim domates koyarak 1 kahve fincanı su ilave edeceğiz ve kısık ateşte 10- 15 dakika daha pişirip soğumaya bırakacağız.

Hiç yorum yok: