18 Eylül 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KÖZ PATLICAN YEMEĞİ

Bizim Ege’de zeytinyağlı yemekler çok sevilir ve yapılır. Hemen hemen her sebzenin zeytinyağlısı rağbet görür. Hele patlıcan, neredeyse sınırsız çeşidiyle bütün yaz sofraların baş tacıdır. Ben de bugün közlenmiş patlıcandan zeytinyağlı yemek yaptım. Çocukluğumdan beri mutfağa meraklıyım ya, annem bir gün bu yemeği yaparken sormuştum “anne bu yemeğin adı ne?” diye. Annem gülümsedi (sanırım bu yemeğin bir adı yoktu onların mutfağında) ve “hmmmm, hanım pişirdi, bey beğendi diyelim” dedi. Eh ne de olsa, içinde beğendi var sonuçta:)

MALZEME
4 adet bostan patlıcanı veya 6 adet tombul kemer patlıcanı,
1 adet orta boy soğan,
1 adet çarliston biber (tercihen ilave olarak da 1 adet acı sivri biber),
2-3 diş sarımsak,
1 adet irice olgun domates,
1 kahve fincanı zeytinyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 adet kesme şeker.

NASIL YAPACAĞIZ?
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra, birkaç yerinden bıçağın ucuyla delip közleyeceğiz. Kabuklarını soyduktan sonra, iri parçalar halinde doğrayıp bir kenarda bekleteceğiz.
Diğer tarafta soğanı piyazlık doğrayacağız. Biberleri içine kıyacağız, sarımsağı incecik doğrayarak ilave ettikten sonra, tuzunu ve şekerini de katıp zeytinyağında yavaş ateşte karıştırarak kavuracağız. Domatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğradıktan sonra kavrulmuş soğana katacağız ve domates suyunu çekmeden hemen közlediğimiz patlıcanı ilave edeceğiz. Kısık ateşte yaklaşık 7- 8 dakika pişirip ocağımızı söndüreceğiz.
NOT: Zeytinyağlı yemekler piştikten sonra, kapağını açmadan soğutulursa daha lezzetli oluyor.



Hiç yorum yok: