18 Eylül 2009 Cuma

UN HELVASI


Buzdolabının kapısını açtığımda Yasemin’den şöyle bir ses geldi “anne, un helvası mı var orada?”. Hayır yoktu ama kızım hamile ya, aman canı çekmiştir diye işi gücü bırakıp hemen malzemeleri dizmeye başladım tezgahın üzerine. Demiştim ya, yazları Silivri’ye giderdik, orada öğrenmiştim bu helvayı da. Bu tarifle hiç bozulmadan oluyor , ama itiraf etmeliyim ki bir kez tereyağı ile yaptığımda bozuldu, sanırım tereyağın ayranı kıvamı tutturmama engel oldu. O gün bu gündür, hep margarinle yapıyorum.

MALZEME
500 gr un,
250 gr margarin,
1 su bardağı iri dövülmüş fındık,
500 ml süt,
600 gr tozşeker.

NASIL YAPACAĞIZ?
Genişçe bir tencereye margarini koyup erittikten sonra, unu ilave edip kısık ateşte devamlı karıştırarak pembeleşinceye kadar kavuracağız. Un kavrulurken, sütü de şekeri katarak kaynatacağız. Kavrulan yağlı una fındığı da ilave ettikten sonra, kaynar sütü yavaş yavaş una katacağız (aman dikkat, ikisi de çok sıcak ve karıştırırken sıçrayabiliyor). Sütün tamamını çektikten sonra, 5- 10 dakika dinlendirdiğimiz helvayı, kaşıkla kalıplayarak servis tabağına çıkartacağız.

Hiç yorum yok: