26 Eylül 2009 Cumartesi

BÜRYAN PİLAV

Bu bayram hem Yasemin’ler hem de Emre’ler İstanbul dışındaydı. Yani elimizi öpecek sadece Zeren’ler kalmıştı. Biraz nostalji yapayım diyerek bayram sabahı yemeğine davet ettim. Şimdi “bayram sabahı yemeği” de ne diyeceksiniz. Benim çocukluğumda annem günler evvelden bayram hazırlığına başlardı. Rahmetli anneannem, bir gün önceden oklavaya dolayarak, büzerek bayram tatlısı yapardı. Ama didiklemeyelim diye, şerbetini bayram sabahı dökerdi :) Annem de, babam namaza gittiğinde, etini bir gün önceden pişirdiği büryanı fırına sürerdi. Babam namazdan döndüğünde,annemin itirazlarına rağmen, bayramlık giysilerimizi giyip, el öpmeye hazır beklerdik. Annem, yemekten sonra giyinmemizi isterdi hep, sanırım üstümüze yemek filan dökmeyelim diye. Ama illa giyinip, hala özlemle andığım, mendil içine hazırlanmış harçlıklarımızı almak için acele ederdik :) Eski adetlerimizin, bayram geleneklerimizin sürdürülmemesi çok üzüyor beni, ama gençler de haklı, yoğun çalışma temposu içinde bayramı bahane edip birkaç gün kafa dinliyorlar. Ama ben, tatil değil de, BAYRAM OLAN BAYRAMları özlüyorum. İşte bayram sabahı, eskiye özlemle büryan yaptım ben de.

MALZEME
1 adet kuzu kol,
2 su bardağı pirinç,
2 su bardağı et suyu,
1 adet orta boy soğan,
1 adet olgunca domates,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 tatlı kaşığı tuz.

NASIL YAPACAĞIZ?
Kuzu kolu kasabımızdan kemiklerini aldırarak, porsiyonlara böldürerek alacağız. Üzerlerini örtecek kadar su ve tuz ilave ederek düdüklü tencerede haşlayacağız. Bu arada 2 bardak pirinci de tuz serperek sıcak suda bekleteceğiz.
Diğer yanda soğanı yemeklik doğrayarak tereyağında sarartacağız. Kabukları alınıp tavla zarı şeklinde doğranmış domatesleri de ilave edeceğiz. 1- 2 dakika soğanla çevirip ocaktan alacağız. Pirinci süzüp bol suyla yıkadıktan sonra soğanlı domatesli harcımızla karıştıracağız. Fırın kabına karışımı koyduktan sonra göbekler açıp etleri yerleştireceğiz. Tenceredeki et suyunu süzerek, 2 bardak olarak yavaşça pirincin üzerine gezdireceğiz.üzerine bir folyo kapatarak 200 derecedeki fırında yaklaşık 45 dakika pişireceğiz. Suyunu tamamen çektiğinde, üzerini açıp 10 dakika daha kızarmasını bekleyeceğiz.

2 yorum:

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Nefis gorunuyor ellerinize saglik. Bu arada takibe alindiniz haberiniz olsun! Hollandadan sevgiler

Kalbe Giden Yol dedi ki...

Çok tesekkür ederim:)
Yorumlariniz bana güç veriyor...
Sevgiler, düs bahcesi...