26 Eylül 2009 Cumartesi

KIRLANGIÇ ÇORBASI

Evde balık pişirmeyi pek sevmiyorum, kokusundan dolayı. Ama dün eşim, “her zaman bulamıyorum” diyerek büyükçe bir kırlangıç balığı alıp gelmiş. Eh, biz iki kişiyiz. Üç gün yesek bitmez, hemen kızları çağırdım “akşama kırlangıç çorbası yapacağım, bize gelin” diye (Emre’ler hala Londra’da). Zeynep’le Deniz bile bayıldılar. Eşim de bunun çorba değil, yemek olduğunu iddia etti, eh baktım da haklı gibi, sebzeleriyle ve kıvamıyla gerçekten doyurucu bir yemekti.
MALZEME
1,5 kg kırlangıç balığı,
4-5 defne yaprağı,
2 adet soğan,
2 adet havuç,
200 gr mantar.
250 gr karides (ben 1 paket IGLO Karides kullandım),
1 yemek kaşığı tereyağ,
½ demet maydanoz,
1 yumurta,
2 yemek kaşığı un,
1 adet limonun suyu,
10-12 adet tane karabiber,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber.

NASIL YAPACAĞIZ?
Balıkçıdan, temizleterek aldığımız kırlangıç balığını yıkayıp derin bir tencereye koyup 1 adet soğanı dörde bölüp, tane karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve defne yapraklarıyla birlikte, üzerini örtecek kadar suyla önce harlı, sonra kısık ateşte 20 dakika , balık yumuşayıncaya kadar pişireceğiz. Başka bir derin tencereye soğanı rendeleyip, 1 tatlı kaşığı da tuz ilave ederek sarartacağız. Haşladığımız balığın suyunu süzerek soğanın üzerine dökeceğiz. Kaynamaya başlayınca misket büyüklüğünde tavla zarı formunda doğradığımız havuçları ilave edeceğiz. Havuçlar biraz yumuşamaya başlayınca aynı formattaki patatesleri, 5 dakika sonra da ince dilimlediğimiz mantarları ilave edeceğiz. Tüm malzeme piştiğinde 1 paket karidesi de koyup, karabiberini katacağız. Diğer yanda 1 yumura, 2 kaşık un ve limon suyunu çırpma teliyle bütünleşinceye kadar çırpacağız ve pişmekte olan çorbanın suyundan ilave ederek ılıtacağız. Terbiye hazır olduğunda yavaş yavaş çorbaya karıştıracağız. 10 dakika daha pişirdikten sonra çorbamız hazırdır. Yarım demet maydanozu incecik kıyarak çorbaya katacağız.

Hiç yorum yok: