1 Nisan 2009 Çarşamba

NEVZİNE

Erenköy Gönüllüleri Derneğindeki arkadaşım sevgili Nesrin Kaynak ballandıra ballandıra Kayseri yöresinden bir tatlı tarif etti, eve gelir gelmez mutfağa girip yaptım. Daha önce yapılmışını yemediğim için, tatlı bittikten sonra hemen Nesrin’i arayıp acaba doğru yaptım mı diye sorduğumda;”hamur piştiğinde ince oldu mu, yerken hamur gibi değil de kıyır kıyır mı?” “evet” dediğimde, “tamam olmuş, afiyet olsun” dedi. Şerbetli görünüşünün aksine o kadar hafif bir tatlı oldu ki, kim yediyse çok beğendi.

MALZEME
8 su bardağı un,
3 yemek kaşık tahin,
1 yumurta,
3 yemek kaşığı yoğurt,
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi,
250 gr erimiş margarin,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 çimdik tuz.
ŞERBETİ; 4 su bardağı toz şeker,
3,5 bardak su,
½ limon.

NASIL YAPACAĞIZ?
Önce, 4 su bardağı toz şeker ve 3,5 bardak suyu bir tencereye koyarak içine yarım limonu atarak yavaş ateşte kaynatacağız. Şerbet kaynarken yoğurma kabına unu eleyerek ortasını açacağız, tahini, yoğurdu, erimiş margarini, sıvı yağı, ceviz içini, yumurtayı ve tuzu koyarak iyice yoğuracağız (dağınık gibi bir hamur olacak). Yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine elimizle bastıra bastıra 1 parmak kalınlığında yayacağız. Keskin bir bıçakla 6x6 büyüklüğünde karelere böleceğiz ve önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika pişireceğiz.
Fırından çıkarttıktan 5 dakika sonra, önceden kaynattığımız ve ılınmış şerbeti (içinden limonu çıkartarak) dökeceğiz. Soğuduktan sonra servise hazırdır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili arkadaşım tadına bakmadım ama resimde gördüğüm kadarıyla verdiğim tarifi başarıyla uygulamış Obama'nın bile tattığı Kayseri'ye ait olan bu tatlıyı bi çok kişinin tatmasına ve tanımasına vesile olmuşsun.Başarılarının devamını dilerken yüzünden tebessüm, bedeninden sıhhat, mutfağından da bereket eksik olmasın isterim.(bu arada bende daha ne tarifler var bilesin:-)Nesrin.....