11 Nisan 2009 Cumartesi

SAKIZLI MUHALLEBİLİ AYVA TATLISI

Sunumu güzel, lezzeti nefis bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum şimdi de. Rotaryen dostum Sadiye Görey’de yedim ve bayıldım. Hem meyveli, hem sütlü hafif bir tatlı hem de olabildiğince şık. İster çayın arkasından ister, akşam yemeğinden sonra kesinlikle yüz akı bir tatlı. Bu arada, hem herkesin beğendiği hem de çok şık görünen bu tatlıyla yarın "Lions Kulüplerarası Yemek Yarışması"na katılacağım :)

MALZEME
3 adet ayva,
1 su bardağı toz şeker,
1 kahve fincanı su,
1 çay kaşığı damla sakızı,
1 çay kaşığı toz şeker,
MUHALLEBİSİ: 1,5 çay bardağı un,
125 gr margarin,
10 yemek kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı damla sakızı,
1 çay kaşığı toz şeker,
1 litre süt,
ÜZERİNE: 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi,
MERENG (KARBEYAZI): 4 yumurta akı,
1 çimdik tuz,
2 yemek kaşığı pudra şekeri,
DEKOR İÇİN: 10- 12 adet yeşil üzüm,
10- 12 yaprak şeklinde çikolata (yoksa, incecik sable bisküvi)
1 yumurta akı,
1 çorba kaşığı toz şeker.

NASIL YAPACAĞIZ?
Ayvaları yıkayıp ortasını alacağız (kabuklarını soymaya gerek yok) ve kuşbaşı doğrayarak düdüklü tencereye koyacağız (Çekirdekleri bir tülbente sararak arasına koyabilirsiniz, ben bitki çayı süzgeci kullandım). Üzerine 1 çay kaşığı toz şekerle karıştırarak tunç havanda dövdüğümüz damla sakızını, suyu ve toz şekeri de koyduktan sonra 15 dakika pişireceğiz. Henüz sıcakken, tahta kaşıkla ezerek püre yapacağız ve kare borcama dökerek soğumaya bırakacağız (Hatta, 1-2 gün önceden yapıp, buzdolabında bekletebilirsiniz)
Diğer tarafta, unu margarinle sarartacağız. Soğuduktan sonra yine toz şekerle dövülmüş damla sakızını ilave edip, sütü koyacağız. Karıştırarak pişirmeye başlayacağız. Toz şekerini de ilave edip muhallebi gibi, göz göz oluncaya kadar pişireceğiz. Porselen bir çukur kaba alıp, mikserle soğuyana kadar 15 dakika kadar çırpacağız.
Daha önceden hazırladığımız ayva püresinin üzerine, iri dövülmüş cevizi serpiştirip, hazırladığımız sakızlı muhallebiyi üzerine döküp yeniden buzdolabına koyacağız.
Servis yapmadan önce, yumurta aklarını 1 çimdik tuzla kar yapıp, pudra şekerini ilave edeceğiz. Karbeyazı, kaşık kaşık muhallebinin üzerine yerleştirip, fırının sadece ızgarasını yakarak 10- 15 dakika kadar üzerini pembeleştireceğiz.
Tatlımız fırındayken, üzüm tanelerini, önce yumurta akına sonra toz şekere bulayarak hazırlayacağız.
Fırından çıkarttığımız tatlımızın bir köşesine çikolata yapraklarından veya bisküvilerden bir çanak yapıp, üzümleri de içine yerleştireceğiz. Tatlımız servise ve iltifat almaya hazır:)


Hiç yorum yok: