21 Şubat 2009 Cumartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ

Paskalya yaklaşıyor. Bu günü kutlayan arkadaşlarınız için “Paskalya Çöreği” yapmak hoş bir sürpriz olmaz mı? Ben bu sabah yaptım. Pişerken, mahlep kokusu sadece bizim evi değil, tüm apartmanı sardı. Müge’cimmmmm bu tarifi mutlaka denemelisin.

MALZEME
1,5 su bardağı süt,
1 çay bardağı toz şeker,
1 paket Dr. Oetker toz bira mayası,
1 yumurta,
1 tutam tuz,
2 tepeleme yemek kaşığı mahlep,
100 gr margarin,
Aldığı kadar un (yaklaşık 5,5 su bardağı),
1 avuç file badem.
NOT: Bu tarif ile 2 adet orta boy Paskalya Çöreği yapabilirsiniz

NASIL YAPACAĞIZ?
Öncelikle sütü ılıtıp, çukur bir kasenin içine koyacağız.Toz şeker ve mayayı da ilave ederek üzerini bir tabakla örterek kabarmasını bekleyeceğiz. Bu arada yoğurma kabına mahlep, erimiş margarin, 1 tutam tuz ve bir yumurta akını koyarak karıştıracağız. Sütte beklettiğimiz mayayı da ilave ederek yavaş yavaş ununu karıştırmaya başlayacağız. Yaklaşık 5,5 su bardağı unun tamamıyla hamurumuzu hazırlayıp, homojenize hale gelmesi için bir süre yoğuracağız. Daha sonra üzerine temiz bir peçete kapatarak ılık bir yerde 30- 45 dakika kadar mayalanmasını bekleyeceğiz.
Mayalanmış hamuru iki parçaya böleceğiz. Parçalardan bir tanesini mutfak tezgahı üzerinde 3 eşit parçaya bölerek 2 parmak genişliğinde, 25 cm uzunluğunda rulolar yapacağız. 3 parçanın ucunu sıkıca birleştirerek saç örgüsü yapacağız. Örme işleminin bittiği yerde tekrar üç ucu sıkıca birleştireceğiz ve biraz toparlayarak tombul bir hale getirip, çöreğimizi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyacağız. Diğer parça hamura da aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp, file badem serpiştireceğiz. Önceden 180 dereceye ayarladığımız fırında, üzeri ve altı kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişireceğiz.

Hiç yorum yok: