19 Şubat 2009 Perşembe

PATATES HAMURLU AYÇÖREĞİ

Ayçöreği denince nedense aklımıza hep elmalı, üzümlü, cevizli olan gelir. Tuzlusunu denemenizi tavsiye ederim.

MALZEME
1 kg patates,
1 kg un,
1 paket margarin (250 gr),
½ çay bardağı sıvıyağ,
2 yumurta,
1 paket Dr. Oetker Bira Mayası,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 adet kesme şeker.
İÇ HARCI: ½ kg kıyma,
2 büyük soğan,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

NASIL YAPACAĞIZ?
Patatesleri, kabuğunu soyarak tuz ilave ettiğimiz suda haşlayacağız. Suyunu süzdükten sonra çatalla ezip 1 paket erimemiş margarin ve sıvıyağla yoğuracağız.
Diğer yanda çukur bir kaseye, 1 çay bardağı ılık su, 2 kesme şeker ve 1 paket bira mayası koyarak erimesini bekleyeceğiz.
Patatesin içine tuz, kabartma tozu, 2 yumurtanın aklarını, kabartma tozunu, bira mayasını da koyarak yavaş yavaş un ilave ederek yoğuracağız. 1 kg unun tamamını aldıktan sonra üzerine temiz bir peçete kapatıp, ılık bir yerde 1 saat mayalanması için dinlendireceğiz.
Mayalanmış hamuru 6 parçaya böleceğiz. Her parçayı 1 cm kalınlığında yuvarlak (bir servis tabağı büyüklüğünde) açacağız (hamur yumuşak ve yağlı olduğu için el ile rahatlıkla açılıyor). Sonra 6 parçaya bölerek (çörekleriniz daha küçük olsun isterseniz 8 parçaya da bölebilirsiniz) büyükçe üçgenler elde edeceğiz.
Bu arada ince doğranmış soğanla birlikte kavurduğumuz kıymaya (kavururken yağ koymanıza gerek yok, hamur yeteri kadar yağlı) tuz ve karabiber ilave ederek soğutacağız.
Hamurumuzun geniş yerine kıymalı harçtan koyarak sigara böreği gibi saracağız (kenarlarını kapatmayın), sarma işlemi bittikten sonra iki ucunu ortaya doğru çekerek ayçöreği şeklini vereceğiz . yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı süreceğiz.
Önceden 175 dereceye ayarladığımız fırında, 40 dakika kadar pişireceğiz.
NOT: Çörekleri tepsiye dizerken çok bitişik koymayın, mayalı hamur biraz genişleyerek pişiyor.

Hiç yorum yok: