3 Şubat 2009 Salı

NOHUTLU ISPANAK YEMEĞİ

Bugün, Zeren, Zeynep’le Deniz’i getirdi ve kapıdan girer girmez “anne ne yemek var?” dedi. Sabahtan, kış sebzelerinin en güzellerinden, ıspanak pişirmiştim:). Temel Reis, Safinaz filan derken, kızlar bayıldılar. Gerçi anneleri daha çok bayıldı ve o yüzden buraya da yazmaya karar verdim. “Ne pişirsem?” diye düşündüğünüzde fikir verir belki.

MALZEME
1 kg ıspanak,
250 gr kıyma,
1 adet irice soğan,
2 adet domates,
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 çay bardağı arpa şehriye,
1 tatlı kaşığı tuz,
½ çay kaşığı karabiber,
1 kahve fincanı su.

NASIL YAPACAĞIZ?
Kıymayı, yemeklik doğranmış soğan ile tereyağında kavurduktan sonra tuzunu ve karabiberini de karıştıracağız. Kabukları alınıp, küp şeklinde doğradığımız domatesleri de ilave edeceğiz.
Diğer yanda ıspanakları bol bol, birkaç defa yıkadıktan sonra, ayıklayıp fazla inceltmeden kıyacağız ve kavurduğumuz kıymayla karıştıracağız.
1 çay bardağı arpa şehriye ve 1 kahve fincanı suyu da ilave edip, kısık ateşte pişmeye bırakacağız.
Pişmesine yakın 1 su bardağı haşlanmış nohutu katıp, karıştıracağız.


NOT: Bir gece önceden ıslatılmış nohutu, varsa kemikle, yoksa 1 tatlı kaşığı toz etsuyla haşlayıp, buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklıyorum. Gerektiğinde pilav, çorba yemeklerde kullanıyorum. Kemikle haşlanmış ve suyuyla birlikte saklanmış nohutlar, sade suya haşlanmış nohuttan çok daha lezzetli oluyor. Size de bu şekilde yapmanızı öneririm.

Hiç yorum yok: