19 Şubat 2009 Perşembe

PROFİTEROL

Eğer bir tarifte başarısız olursam yemek defterimden de yırtar atarım o sayfayı. Profiterolü yaklaşık 35 yıl önce bir kez denemiş ve bozmuştum. O zamandan beri hiiiiiç denemedim, ta ki, yemek bloglarını gezerken hünerlibayanlar.blogspot’u görünceye kadar. Nedense içimden bir ses, yeniden denememi söyledi ve akşam yemeğinden sonra kalkışıp yaptım. Aman allahım, sonuç mükemmeldi. Profiterolün tarifini Müge’ciğimin yazdığı gibi harfiyen uygulayarak yaptım. Tarifi de o siteden alarak yazıyorum. Teşekkürler Müge’cim.

MALZEME
1,5 Su Bardağı Su,
100 Gr. Margarin ,
1 Su Bardağı Un,
5 Adet (Orta Boy) Yumurta ,
1/2 Çay Kaşığı Tuz,
1/2 Çay Kaşığı Şeker,

İç Kreması için;
2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt ,
2 Çay Bardağı Toz Şeker ,
1 Çay Bardağı Un ,
1 Tatlı Kaşığı Nişasta ,
1 Paket Vanilya ,
2 Yumurta Sarısı,
50 gr margarin,

Üst kreması için:
2 paket Dr. Oetker Çikolata sos,
5 su bardağı süt,
1 paket bitter çikolata.

NASIL YAPACAĞIZ?

Küçük bir tencereye suyu koyup ve kaynatacağız. Su kaynayınca margarini ekleyip eriteceğiz. Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ilave edip, çırpma teli ile hızlıca karıştıracağız. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatıp tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyeceğiz. Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyeceğiz. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpacağız. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayacağız. Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutacağız.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ,karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizeceğiz. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyacağız. 20 dk. 200 derecede , daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişireceğiz. Fırını söndürdükten sonra yarım saat kadar fırında soğumasını bekleyeceğiz.
Soğuyunca hazırladığımız iç kremayı sıkma tüpüne doldurup ve orta kalınlıkta bir uc ile hamur toplarının altından ya da yanından içine sıkacağız.
Çikolata sosunu da üzerindeki tarifle pişirip, 1 paket çikolatayı da ilave edip, karıştırarak ılıtacağız.
Hazırladığımız içi beyaz kremalı topların üzerine gezdireceğiz.

İç kremanın yapılışı:
Vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırarak muhallebi kıvamında orta hararetli ocakta pişireceğiz. Altını söndürdükten sonra margarin ve vanilyayı ilave ederek mikserle karıştırarak soğutacağız.

Sevgili MÜGE’nin ÖNERİLERİ
NOT 1 : Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
NOT 2 : Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.
NOT 3: Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.
NOT 4: Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
NOT 5: Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor (yaklaşık 100 adet). İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Emel ablacım;
Kendine haksızlık etme lütfen. Sen de hamarat olmasan bu kadar güzel olmasına imkan yok bu tarifin.
Yumurtaların eklendikten sonraki hamurun kıvamı, fırında kontrollü olarak pişirilmesi çok önemli.
Yani tarif bu işin daha küçük kısmı.
ellerine sağlık, diyorum ve en kısa zamanda tanışıp senin elinden yemek dileğiyle diyorum profiterolü :)

Kalbe Giden Yol dedi ki...

Teşekkürler Müge'cim.
Senin de hakkını yememek lazım.
Öptüm

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

bende müge hanımın sitesinden alıp yapıtım süper oldu ve hala olmaktalar..iyi ki varsınız müge hanım...sizinde ellerinize sağlık.çok güzel görünüyorlar.

Kalbe Giden Yol dedi ki...

Çok teşekkür ederim Filiz, gerçekten çok başarılı bir tarif:)
Hep beraber Müge'ye bir kez daha teşekkür edelim:)))))))