28 Ocak 2009 Çarşamba

ANNEANNEMİN USULÜ FIRINDA KUZU İNCİK


Çocukluğumda, anneannemin (o zamanlar mutfaklarda fırın yoktu, kuzine kullanırlardı) yaptığı ve kokusu hala burnumda, tadı hala damağımda olan bu güzel yemeği, misafirlerime keyifle yapıyorum. Gerçi, anneannemin pişirdiği kekik yemiş kuzuların inciğini ve kendi elleriyle yaptığı domates salçasını bulmam imkansız gibi bir şey ama yine de denemenizi tavsiye ederim:)


MALZEME
Kişi sayısı kadar kuzu inciği,
İsteğe göre 3-4 adet patates,

2 adet orta boy soğan,
2 adet orta boy havuç,
1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yeteri kadar tuz ve karabiber,
1 çay bardağı su,
Bir kaç dal maydanoz.


NASIL YAPACAĞIZ?
İncikleri yıkayıp düdüklü tencereye yerleştirdikten sonra, patatesleri dörde, havuçları yine dörde böleceğiz, soğanları bütün olarak ilave edeceğiz (çünkü, piştikten sonra tencereden çıkaracağız). Tuzunu, karabiberini ve suyunu ilave edip önce harlı sonra kısık ateşte yaklaşık 20- 25 dakika pişireceğiz. Tencere soğurken, küçük bir tavada salça ve tereyağını pişirip, yavaş yavaş etin suyundan ilave ederek, boza kıvamında bir sos yapacağız. Etleri birer birer bu sosun içine batırıp fırın kabımıza alacağız. Tenceredeki patates ve havuçları aralarına yerleştirdikten sonra kalan sosu tümünün üzerine gezdireceğiz. 175 derece fırında, yaklaşık 20-25 dakika tutup (etler fazla kurumadan) çıkartacağız, sofraya getirirken, üzerini maydanoz yapraklarıyla süsleyip, beyaz pilavla servis edeceğiz.

Hiç yorum yok: