Kurban bayramından sonra evlerimizi tatlı bir telaş sarar. Muharrem ayı gelmiştir ve aşure yapmak gerekir, hele o evde kız varsa. Ne güzel adetlerimiz vardır, "kız olan evde aşure pişmeli". Neden???? Kızlar aşure pişirmeyi öğrensinler diye herhalde. Öyle ya, onlar öğrenmezse, bu güzel geleneğimizi kim sürdürecek? Gerçi ben, küçük kızım Zeren'e ne yemesini, ne de yapmasını öğretemedim ama allahtan büyük kızım Yasemin sevdi bu işi. Her yıl Muharrem ayı geldiğinde benden önce yapar, dağıtır aşuresini.
MALZEME
1 su bardağı aşurelik buğday,
1 kahve fincanı pirinç,
1/2 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı nohut,
1 su bardağı kuru fasulye,
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm,
10- 12 adet kuru kayısı,
10- 12 adet kuru incir,
8- 10 adet karanfil,
1 kg. toz şeker.
SÜSLEMEK İÇİN: Arzuya göre, fındık, ceviz, badem, kuşüzümü, tarçın, nar.
NASIL YAPACAĞIZ?
Akşamdan, buğdayı ayıklayıp, yıkayıp derin bir tencereye koyacağız, bol su ve 1/2 çay kaşığı tuzla bir taşım kaynatıp tencerenin kapağını kapatıp bırakacağız. Diğer yanda fasulyeyi soğuk suyla, nohutu tuzlu ılık suda ıslatacağız. Kuru üzümü yıkayıp ıslatacağız, kuru kayısı ve inciri minik küp şeklinde doğrayıp, ayrı ayrı ıslatacağız.Sabah önce buğdaya pirinç ilave edip pişirmeye koyacağız. Fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayacağız. Daha sonra, nohutların kabuklarını soyacağız. Hazırlanan nohut ve fasulyeyi buğdaya katacağız. Sırasıyla üzüm, kayısı ve karanfili ilave edeceğiz. Gerekiyorsa bir miktar daha sıcak su ilave edeceğiz. Birbirine hallolmaya başlayınca şekerini koyacağız. Koyuca bir çorba kıvamına geldiğinde incirleri ilave edeceğiz (en son incirler, çünkü erken koyarsak aşuremiz kararabilir). Kaselere bölüp, üzerlerini arzuya göre fındık, ceviz, badem, kuşüzümü ile süsleyeceğiz. Tarçın ya da narla da süsleyebiliriz.
Not: Asla nişasta, pirinç unu gibi koyulaştırıcılar kullanmayın, malzemelerin kıvamı yeterli olacaktır.
MALZEME
1 su bardağı aşurelik buğday,
1 kahve fincanı pirinç,
1/2 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı nohut,
1 su bardağı kuru fasulye,
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm,
10- 12 adet kuru kayısı,
10- 12 adet kuru incir,
8- 10 adet karanfil,
1 kg. toz şeker.
SÜSLEMEK İÇİN: Arzuya göre, fındık, ceviz, badem, kuşüzümü, tarçın, nar.
NASIL YAPACAĞIZ?
Akşamdan, buğdayı ayıklayıp, yıkayıp derin bir tencereye koyacağız, bol su ve 1/2 çay kaşığı tuzla bir taşım kaynatıp tencerenin kapağını kapatıp bırakacağız. Diğer yanda fasulyeyi soğuk suyla, nohutu tuzlu ılık suda ıslatacağız. Kuru üzümü yıkayıp ıslatacağız, kuru kayısı ve inciri minik küp şeklinde doğrayıp, ayrı ayrı ıslatacağız.Sabah önce buğdaya pirinç ilave edip pişirmeye koyacağız. Fasulye ve nohutu ayrı ayrı haşlayacağız. Daha sonra, nohutların kabuklarını soyacağız. Hazırlanan nohut ve fasulyeyi buğdaya katacağız. Sırasıyla üzüm, kayısı ve karanfili ilave edeceğiz. Gerekiyorsa bir miktar daha sıcak su ilave edeceğiz. Birbirine hallolmaya başlayınca şekerini koyacağız. Koyuca bir çorba kıvamına geldiğinde incirleri ilave edeceğiz (en son incirler, çünkü erken koyarsak aşuremiz kararabilir). Kaselere bölüp, üzerlerini arzuya göre fındık, ceviz, badem, kuşüzümü ile süsleyeceğiz. Tarçın ya da narla da süsleyebiliriz.
Not: Asla nişasta, pirinç unu gibi koyulaştırıcılar kullanmayın, malzemelerin kıvamı yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder