27 Ocak 2009 Salı

PIRASALI KİŞ


Klasik börek, poğaçadan yabancı tatlara daha doğrusu yabancı adlara geçiş yaparken tanıdım kişi:) Oysa hepimizin bildiği, annelerimizin yaptığı ıspanaklı, tavuklu ya da pırasalı çörekten ne farkı var diye düşündüm. Bizim cızlamanın Avrupa'ya gidince krep olduğu gibi, bu da böyle bir şey işte:))))Ama adı "kiş" olunca başka türlü kabul görüyor galiba:))))))))))


MALZEME
1 su bardağı un,
125 gr. oda sıcaklığında yumuşamış margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 yumurta,
1 kg. pırasa,
1 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 küp et bulyon,
1/2 su bardağı un,
1/2 su bardağı süt,
1 çay kaşığı karabiber,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
1 yemek kaşığı dolma fıstığı,
1 kutu hazır krema.


NASIL YAPACAĞIZ?
Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra mümkün olduğunca ince (bıçak sırtı kalınlığında) doğrayacağız. 1 kaşık sıvı yağda yumuşayıncaya kadar kavuracağız (tuz yok). Et bulyon ve karabiberi de karıştırdıktan sonra önce 1/2 bardak unu yavaş yavaş katacağız (pişirmeye devam), daha sonra 1/2 bardak da süt ilave edeceğiz.Diğer yanda, yumuşamış margarin, un, yumurta ve kabartma tozunu karıştırıp hamur yapacağız. Yağlanmış fırın kabına ( orta boy kare borcamı tercih edebilirsiniz) hazırladığımız hamuru döşedikten ve kenarlarını hafifçe yükselttikten sonra, artık soğumuş olan pırasalı harcımızı yayacağız. Üzerine kaşar rendesini de koyacağız ve 1 kutu kremayı dökeceğiz. En son da dolma fıstığını serpiştirip önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 30 dakika pişireceğiz. Ilık servis etmenizi tavsiye ederim.
NOT: Aynı hamurla, ıspanaklı, tavuklu ya da sebzeli kişler yapabilirsiniz ve bunları beşamel sosla zenginleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok: