27 Ocak 2009 Salı

KADINBUDU KÖFTE


Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden harika bir lezzet. İster yemekte, ister akşam üstü çayına gelen konuklarınıza keyifle ikram edebileceğiniz nefis bir tat.


MALZEME
1 kg kuzu boşluğu ilavesiyle çekilmiş dana kıyması,
1 su bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı tereyağ,
2 orta boy ince kıyılmış soğan (rende değil),
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber,
KIZARTMAK İÇİN: 4 yumurta,
1 su bardağı un,
2 su bardağı sıvı yağ.


NASIL YAPACAĞIZ?
Öncelikle 1 su bardağı pirinci ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletip, süzeceğiz. İyice yıkanmış pirinci, 1 kaşık tereyağında biraz kavurup, 1 su bardağı sıcak su ilave ederek bildiğimiz beyaz pilav yapacağız. (Kadınbudu köfte için, bir gün önceden yapılmış pilav varsa da kullanabiliriz). Pilav soğurken, ince kıyılmış 2 soğanı kavurma kabına koyup, kıymanın 1/3ünü ilave edeceğiz ve kavuracağız. Soğuduktan sonra, pilavı, kalan çiğ kıymayı, tuz ve karabiberi de ilave edip iyice yoğuracağız. Daha sonra kızartma tavasına yağı koyup ısıtacağız (köfteleri fazla harlı ateşte kızartmayın dışı pişer içi çiğ kalır). Orta ısıdaki tavamız hazır olunca, cevizden az büyük parçalar halinde avucumuzda yuvarlayıp yassılttığımız köftelerimizi önce una, sonra bir çimdik tuzla çırpılmış yumurtaya batırıp kızartacağız.Sütlü patates püresi ile servis yapılması, lezzetini arttıracaktır.
PÜF NOKTASI: Köfteleri asla önceden şekillendirip bekletmeyin, nedense içleri kırmızı kalıyor. Kızartırken yuvarlayıp hemen tavaya koyun.

Hiç yorum yok: