27 Ocak 2009 Salı

KAYSERİ YAĞ MANTISI


Lions Kulüpteki arkadaşlarımdan sevgili Emel Yurdakul, Kulüplerarası Yemek Yarışmasına bu mantıyla katılıp 1.lik kazandığında, jürinin vardır bir bildiği diyerek hemen tarifini aldım ve eve gelir gelmez de uygulamaya geçip, çoluğu çocuğu yemeğe davet ettim. Hepsi bayıldılar.Yapılışı teferruatlı gibi görünse de pek zor değil, denemeye değer.

MALZEME
1/2 kg. un,
1/2 çay bardağı zeytinyağ,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1/2 tablet eritilmiş pak maya,
1 çay kaşığı tuz,
Aldığı kadar su.
KIZARTMAK İÇİN: 2 su bardağı sıvı yağ,
İÇİ: 250 gr. kıyma,
1/2 demet maydanoz,
Tuz, karabiber.
SOSU: 2 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1/2 kahve fincanı su,
ÜZERİNE: 1/2 kg. yoğurt,
3 diş sarımsak.

NASIL YAPACAĞIZ?
Unun ortasını açıp, yoğurt, zeytinyağ, tuz ve eritilmiş mayayı koyarak yavaş yavaş su ilave ederek yumuşak bir hamur yapacağız. Yaklaşık yarım saat kadar mayalanmaya bırakacağız. Daha sonra, merdaneyle yarım parmak kalınlığında açarak 6x6 ölçülerinde karelere böleceğiz. Diğer yanda kıyma, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırarak mantı içini hazırlayacağız. Hamurların ortasına kıymalı harçtan koyarak gül gibi büzerek kapatacağız. Derin bir tencerede kızdırdığımız sıvı yağda mantıları kızartacağız.Sarımsakları dövdükten sonra yoğurtla karıştıracağız.Salçayı 1 yemek kaşığı tereyağında pişirip, kırmızı biber ve su ilave ederek sosumuzu yapacağız.Kızarmış mantımızı servis tabaklarına alıp, önce sarımsaklı yoğurdu, üzerine de salçalı sosu dökerek sunacağız.

Hiç yorum yok: